Саме в Польщу найчастіше відправляються українські мігранти. І, приїхавши на роботу, з часом з’являється бажання залишитися тут назавжди – працювати, жити, приймати участь у суспільному житті. І для всього того недостатнє буде мати на руках картку сталого побиту чи довготривалого резидента країн ЄС, тут знадобиться польське громадянство. Воно позбавить необхідності отримувати дозвіл на працю, щорічно відвідувати воєводські управління.

Маючи громадянство, ви зможете отримати в банку іпотеку для придбання житла, подорожувати по країнам Євросоюзу, безкоштовно отримувати освіту у державних освітніх закладах, приймати участь у виборах. Одним словом, окрім морального спокою, ви отримаєте вагому кількість практичних переваг.

Про те, які є способи набуття і які з них є найдієвішими, розповідають фахівці рекрутингової компанії Альянс груп. Саме з ними багато українських заробітчан змогли виїхати з України для отримання роботи в Польщі.

Отримати громадянство по факту народження

У багатьох країнах світу діють законоположення щодо отримання громадянства по факту народження. Але ця норма абсолютно не працює в Польщі. Навіть якщо ваша дитина народиться тут, ані ви, ані вона не станете громадянином. Виключенням є ті ситуації, коли дитина покинута батьками від моменту народження і їхню особистість встановити не вдалося.

Але є інша норма, пов’язана із народженням. Це так зване право крові. Це означає, що, якщо подружжя або один з батьків є поляками, то і дитина автоматично набуває громадянство. Тож для того щоб дитина мала право на отримання польського паспорту, хоча б один з батьків має його мати.

Також для неповнолітніх є можливість отримання громадянства, втраченого у дитинстві через  заяву батьків. Для цього особа має бути не молодшою від шістнадцяти років, і не старшою за вісімнадцять з половиною років. Прийняття рішення у повноваженні воєводи чи консулу.

Громадянство в зв’язку із ступом у шлюб або розлученням

Законодавством передбачено отримання громадянства іноземцями, що взяли шлюб з поляками. Для цього іноземцеві треба мати сталий побут чи статус довготривалого резидента країн ЄС. Також у момент подання документів на громадянство, необхідно прожити  у шлюбі не менше трьох років. Що ж стосується тих громадян Польщі, що відмовилися від громадянства, побравшись із іноземцями, то після розлучення, вони можуть заново відновити втрачений громадянський статус в Польщі.

Репатріація

Існує немала кількість людей, що отримають громадянство по репатріації. Це стосується тих поляків, що втратили свій статус через зміну кордонів або примусову зміну місця проживання. Найчастіше це стосується Росії та Казахстану, але бувають і виключення. Приблизна кількість людей, що щорічно отримають громадянство у таким чином становить приблизно 200 осіб.

Надання громадянства та визнання польським громадянином – найбільш популярні серед українців

Так вже є, що серед українців для яких робота в Польщі стала постійною і вони планують залишитися тут назавжди популярними є два способи отримання громадянства:

  • Надання громадянства. Цей метод пов’язаний із зверненням до президента Польщі. Як свідчить статистика, таким чином значно легше отримати бажаний статус, адже перелік документів є дещо меншим. Тай як показує практика, процент відмов від гаранта майже удвічі менший, ніж при звернення до воєводи. Час розгляду заяви канцелярією становить приблизно 9-12 місяців з моменту подання. У разі негативного результату, ви не можете ніде оскаржити, але маєте можливість звернутися знову. Для справедливості скажемо – кожен другий, хто звернувся, отримає громадянство, а це приблизно дві тисячі осіб на рік.
  • Визнання польським громадянином. Поміж собою цей метод українці іменують як набуття громадянства за вислугу років.  Цей статус мігрантові може присвоїти воєвода, оформивши спеціальне адміністративне рішення – як і у справі із тимчасовим та постійним побитом, або резентури ЄС. Строки отримання статусу громадянина такі: для резидентів ЄС – три роки, для власників сталого побуту – два роки, для власників сталого побуту із картою поляка – один рік. При цьому варто пам’ятати, що після подання документів ви можете перебувати за межами Польщі не більш, як 10 місяців на рік та не більш півроку підряд.

Більш детальну інформацію про набуття громадянства, а також допомогу у пошуках роботи в Польщі ви можете отримати, звернувшися в Альянс груп.


 
Подати заявку
Проконсультуватися