Іноземці, так само як і громадяни Польщі, що пе­ребувають на території Республіки Польща, зобов’язані дотримуватися вимог правил реєстрації/прописки, тобто їхнім обов’язком є зареєструватися (прописатися) за певною адресою на постійне чи тимчасове перебування/проживання.

УВАГА! Звільняються від обов’язку реєстрації/прописки іноземці, термін перебування яких на території Республіки Польща не перевищуватиме 14 днів. Реєстрація/прописка здійснюється в письмовій формі на формулярі, який слід подати в орган адміністра­ції ґміни за територіальною приналежністю місцезна­ходження нерухомості. Для здійснення реєстрації/ прописки потрібно представити такі документи:

  • паспорт;
  • юридичну підставу на користування помеш­канням (наприклад, акт права власності, коли ви є власником помешкання, договору оренди або договору позички (передачі в безоплатне корис­тування), виписки з книги довічного користуван­ня, адміністративного рішення або рішення суду). Якщо ви не є власником квартири і не маєте жодної іншої юридичної підстави на користування помеш­канням, тоді особа, яка має таку підставу (напри­клад, власник), повинна поставити свій підпис на формулярі заяви про реєстрацію перебування (прописку) й підтвердити ваше проживання за вка­заною адресою, а ви під час виконання процедури реєстрації маєте пред’явити в органі адміністрації документ, що підтверджує юридичну підставу на користування помешканням особою, котра поста­вила свій підпис на формулярі;
  • документ, що підтверджує право вашого ле­гального перебування в Польщі (наприклад, віза; карта перебування, видана у зв’язку з наданням дозволу на тимчасове перебування, дозволу на постійне перебування, дозволу на перебування довгострокового резидента Європейського Союзу; згода на перебування з гуманітарних причин; пе­ребування на підставі отримання додаткової охо­рони або статусу біженця).

Здійснюючи реєстрацію на тимчасове перебуван­ня (тимчасова прописка), ви зобов’язані чітко зазначити строк перебування/проживання за вказаною адресою. Цей строк не може перевищувати терміну дії документа, що підтверджує право вашого перебування в Польщі.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! ви зобов’язані зареєструватися/прописатися за місцем постійного чи тимчасового перебування не пізніше ніж на четвертий день вашого перебування (відлік часу починаєтеся з моменту прибуття в це місце). На практиці часто можна почути, що власники квартир не хочуть реєструвати/прописувати іноземців або ж вимагають від них оплату за прописку. Така поведін­ка абсолютно не зрозуміла, адже прописка не дає інозем­цеві жодних прав на це помешкання, а виключно служить підтвердженням перебування особи за даною адресою. В разі виникнення якихось сумнівів варто повідомити про це особу, в якої ви орендуєте квартиру. За прописку не стягується жодної оплати. Заплатити необхідно тільки за видачу довідки про реєстрацію/прописку – її вартість становить 17 злотих.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Реєстрація/прописка на постійне чи тимчасове перебування здійс­нюється виключно для потреб обліку і має на меті підтвердження факту перебування особи в місці, де вона прописана. Реєстрація/пропис­ка не дає жодних прав на помешкання, в якому ви будете зареєстровані/прописані

Джерело: «Довідник для громадян України в Польщі: легалізація перебування і праці, освіта, консульські справи» підготував Фонд «Наш вибір» при співпраці з Товариством юридичної допомоги та Консульським відділом при Посольстві України в Польщі.


 
Подати заявку
Проконсультуватися