Податок на доходи фізичних осіб (PIT) – це податок, який сплачує кожна особа, що отримує доходи. Особи, котрі проживають на території Польщі мають необмеже­ні податкові зобов’язання, а це означає, що вони повинні в обов’язковому порядку сплатити в Польщі податок від суми всіх отриманих доходів незалежно від місця їх отри­мання. Щоб бути визнаним особою з постійним місцем проживання в Польщі, слід мати тут центр своїх життєвих інтересів або перебувати на території країни понад 183 дні на рік впродовж податкового року.

Особи, котрі не мають постійного місця проживання в Польщі (у вищевказаному розумінні цього визначення), зобов’язані в обов’язковому порядку сплатити тут податок від суми всіх доходів, які були отримані ними в Польщі, що в юридичній терміноло­гії називається «обмеженим податковим зобов’язанням».

Доходами платника податку на доходи фізич­них осіб, отриманими на території Республіки Поль­ща, вважаються доходи від:

  • роботи виконаної в Польщі, причому незалеж­но від місця виплати винагороди,
  • діяльності, виконаної особисто в Польщі, при­чому незалежно від місця виплати винагороди,
  • господарської діяльності, здійснюваної на тери­торії Республіки Польща,
  • розташованої на території Республіки Польща нерухомості, в тому числі від продажу такої неру­хомості.

Якщо впродовж податкового року ви отриму­вали доходи з більш ніж одного джерела, предметом оподаткування за цей податковий рік є сума доходів, отриманих з усіх джерел.

Якщо ви працюєте в Польщі, то ваш роботодавець відраховує з вашої заробітної плати податок на доходи фізичних осіб. До кінця лютого роботодавець зобов’яза­ний надіслати вам форму РІТ-11, тобто документ, в якому міститься інформація про ваші доходи, які ви отримали, працюючи в нього, в попередньому податковому році, та інформація про сплачені відрахування з заробітної пла­ти на податок на доходи. Якщо ви працювали в кількох місцях (у різних роботодавців), отримаєте РІТ-11 від кож­ного роботодавця. Якщо ви не здійснюєте господарської діяльності, то на підставі РІТ-11, вам слід заповнити РІТ-37 (декларація про рівень досягнутих доходів/понесених ви­трат за даний податковий рік) й подати його у відповідне управління податкової адміністрації.

ВАЖЛИВО! Декларацію РІТ-37 слід подати до ЗО квітня наступного (після декларовано­го податкового) року (наприклад, декларація РІТ-37 за 2015 рік подавалася до ЗО квітня 2016 року). У той самий строк ви зобов’язані спла­тити відповідний податок, якщо б у результаті кінцевого підрахунку виявилося, що сума від­рахувань із вашої винагороди на податок на доходи була меншою за податок, який ви має­те заплатити від загальної суми доходів.

Джерело: «Довідник для громадян України в Польщі: легалізація перебування і праці, освіта, консульські справи» підготував Фонд «Наш вибір» при співпраці з Товариством юридичної допомоги та Консульським відділом при Посольстві України в Польщі.


 
Подати заявку
Проконсультуватися