PESEL – загальна система обліку населення в Польщі.

З 1 березня 2015 року набули чинності серйозні змі­ни принципів надання ідентифікаційного номера PESEL. До вищезазначеної дати номер PESEL отримували ті іно­земці, котрі реєструвалися (прописувалися) в Польщі на строк більше трьох місяців. Тепер номер PESEL можуть отримати автоматично, тобто не заповнюючи жод­них заяв, виключно ті іноземці, котрі перебувають у Польщі на підставі дозволу на перебування, що має безстроковий характер, тобто:

  • дозволу на постійне перебування;
  • дозволу на перебування довготермінового ре­зидента Європейського Союзу;
  • статусу біженця (це стосується також членів їх­ніх сімей);
  • додаткового захисту (це стосується також чле­нів їхніх сімей);
  • права притулку;
  • згоди на толероване перебування;
  • згоди на перебування з гуманітарних причин.

Іммігранти, котрі не мають жодного із вище­вказаних документів, що становлять підставу для їхнього перебування на території Польщі, можуть отримати номер PESEL, але виключно на підставі письмової заяви та за умови, що в ній буде вказано конкретне положення польського законодавства, яке вимагає від них наявності номера PESEL. Фор­муляр такої заяви можна знайти на інтернет-сторінці www.um.warszawa.pl в закладці «.Виріши справу в органі ад­міністрації» (польського: Zcłotw sprawę w urzędzie), а згодом «Внутрішні паспорти» (польською: Dowody osobiste).

Номер PESEL присвоює міністр з питань інформа­тизації, однак заяву слід подавати в ґміні/адміністрації за територіальною приналежністю місця вашої прописки/реєстрації на постійне чи тимчасове перебування. У випадку відсутності прописки/реєстрації на постійне чи тимчасове перебування заява на отримання номера PESEL подається в ґміні/адміністрації за територіальною приналежністю місцезнаходження вашого роботодав­ця. Якщо ви не маєте можливості встановити відповідну ґміну/адміністрацію, заяву можна подати в орган ґмінної адміністрації району Середмістя (dzielnicy Śródmieście) сто­личного міста Варшава.

На практиці PESEL полегшує вирішення багатьох справ/питань повсякденного життя, зокрема, користуван­ня послугами закладів публічної системи охорони здоров’я, оскільки перевірка права на отримання послугу сфері охо­рони здоров’я відбувається на підставі номера PESEL, але законодавство не вимагає його наявності в таких ситуаціях Номер PESEL не вимагається також для врегулювання справ/розрахунків з податковою адміністрацією чи працев­лаштування в Польщі, оскільки в цих ситуаціях достатньо вказати ідентифікаційний податковий номер (польська абревіатура – NIP; інформація про те, що таке NIP і для чого він потрібний, знаходиться в параграфі, присвяченому NIP).

УВАГА! Якщо в якомусь органі адміністрації від вас вимагають зазначити номер PESEL, затребуйте в них посилання

на конкретне положення законодавства, де говориться про те, що ви зобов’язані його мати. Якщо таке  положення насправді буде  вам представлене, то це стане  для вас юридичною підставою для подання заяви про присвоєння вам номера PESEL.

Джерело: «Довідник для громадян України в Польщі: легалізація перебування і праці, освіта, консульські справи» підготував Фонд «Наш вибір» при співпраці з Товариством юридичної допомоги та Консульським відділом при Посольстві України в Польщі.


 
Подати заявку
Проконсультуватися